Sinds april 2014 draait bij 3Motion een nieuwe Inca Onset S20i flatbed UV-inkjetprinter op volle toeren. Het large format printing en visual concepts bedrijf, met vestiging te Lokeren, dat zich profileert als flexibele speler met korte levertijden had nood aan een snelle én veelzijdig inzetbare grootformaat printer. Na vier maand productie met de Inca Onset S20i, zie je hier alleen maar blije gezichten.


3Motion is een jong bedrijf in alle opzichten. Jong, omdat de firma nog maar vier jaar bestaat en er voornamelijk jonge mensen werken. Maar evengoed jong omdat je meteen merkt dat dit hecht team over een gezonde dosis doorzettingsvermogen beschikt en niet bang is om de handen uit de mouwen te steken. Een formule die blijkt te werken, want op die vier jaar tijd groeide het familiebedrijf van twee naar niet minder dan 12 medewerkers.


Flexibiliteit is troef

3Motion profileert zich vooral als een “total solution provider”, zegt zaakvoerder Wouter Mouton. “Wij werken veel voor retailers, immo- en bouwbedrijven, maar evengoed voor doorverkopers zoals standenbouwers, grafische bedrijven en ontwerpers. Waar wij het verschil maken met andere spelers in deze markt is dat wij een totaalconcept aanbieden. Niet enkel het printen, maar evengoed het uitdenken, ontwerpen en steeds belangrijker wordend ook de plaatsing van de door ons gerealiseerde projecten. Dit alles doen we in eigen beheer, waardoor we zeer flexibel en kort op de bal kunnen spelen. Vandaag is klantgericht meedenken én flexibiliteit een héél belangrijke troef. Veel bedrijven zeggen dat ze dat doen, maar de realiteit is vaak anders.”


Behoefte aan extra productiecapaciteit

Maar die flexibiliteit behouden bleek niet zo eenvoudig te zijn. Met het bestaand machinepark werd het steeds moeilijker om het groeiend aantal opdrachten binnen de vooropgestelde levertijden te produceren. Femke Helon: “Op piekmomenten draaiden we quasi de klok rond om alles tijdig geleverd te krijgen. Je kunt dat een tijdje doen, maar volhouden doe je dat niet. We hadden daarom dringend behoefte aan een bijkomende printer, maar een bijkomend probleem was dat die niet paste binnen onze bestaande infrastructuur. Gelukkig vonden we een half jaar terug een nieuw bedrijfspand in Lokeren. Groot genoeg om niet alleen de nieuwe machine te huisvesten, maar ook ruim genoeg voor opslag, kantoor, afwerking en toekomstige groei.”


Printkoppen over volledige printbreedte

Nu nog de juiste printer vinden en alle puzzelstukjes zouden op hun plaats vallen. Dat de keuze uiteindelijk op de Inca Onset S20i viel, heeft volgens Gerd Mouton meerdere redenen. “Eerst en vooral omdat we zowel rigide materiaal (tot 5cm dik) als flexibel materiaal kunnen verwerken. Het krachtige vacuüm van het printbed heeft 15 vacuümzones waardoor niet alleen flexibele substraten maar ook moeilijkere materialen zoals golfkarton perfect glad liggen en er geen kleurverschillen ontstaan bij het printen. Een tweede reden is de gebruikte printtechnologie. De Onset heeft namelijk printkoppen over de volledige printbreedte. Het is dus niet de printkop, maar het platform dat beweegt. Je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen dat de printkoppen door deze setup veel minder onderhevig zijn aan trillingen en dat heeft dan weer een gunstige invloed op de levensduur, stabiliteit en beeldkwaliteit. Het volledige beeld wordt namelijk in een aantal passes opgebouwd, waardoor bijvoorbeeld banding onbestaand is.”


Grote dekking van Pantone kleuren

En dan is er ook nog het inktverhaal. Hierover zegt Wouter Mouton het volgende: “Wij hebben gekozen voor een 6 kleurenconfiguratie met Fujifilm Uvijet inkten waarmee we een veelvoud van materialen kunnen bedrukken en garant staat voor briljante kleuren en een hoogglansafwerking. Met de Uvijet inkten kunnen we niet alleen bijna alle Pantone kleuren realiseren, maar ook printen binnen de ISO-12647 norm behoort tot de mogelijkheden. Zo sluiten printjobs van onze Inca Onset S20i printer perfect aan bij commercieel drukwerk van onze klanten. Een duidelijke meerwaarde voor de grafische bedrijven waarvoor we werken. Ook de mogelijkheid om zowel lokaal als over het volledige beeld extra glans aan te brengen biedt interessante opportuniteiten.”

Last but not least heeft Gerd Mouton het nog over de automatisering van de Onset. “In de large format productie zijn er nog veel manuele handelingen. Waar mogelijk, proberen wij zoveel als het kan te automatiseren. Daarom opteerden wij voor een driekwart automaat. Dat betekent concreet dat je het substraat klaar legt op de inleg, waarna de printer het automatisch oppikt, bedrukt en naar de aflegpalet transporteert. Op het eind van de dag maakt de investering in die automaat een gigantisch verschil. Meer jobs in minder tijd, dat was het uitgangspunt, en daar zijn we samen met de mensen van Fujifilm meer dan in geslaagd.”