Om haar sterke groei te ondersteunen heeft het in Lokeren gevestigde 3Motion recent geïnvesteerd in een volautomatische Zünd G3 XL-3200 snij- en freesmachine. Dankzij de gerobotiseerde in- en uitleg, kan de machine 24u per dag worden ingezet. Hierdoor haalt het bedrijf een veel hoger rendement zonder dat de personeelskost de pan uit swingt.


3Motion profileert zich vooral als grootformaat printbedrijf en is actief in diverse markten. Zo werken ze zeer veel voor doorverkopers, drukkerijen, reclamebureaus, standenbouwers, … Onlangs nog investeerde het jonge bedrijf in een driekwart automatische grootformaat flatbed UVinkjetprinter Inca Onset S20i. Door de aanschaf van een volautomatische Zünd G3 XL- 3200 snijen freesmachine is het plaatje nu compleet en staat niets de groei van dit dynamisch bedrijf nog in de weg.


Procesoptimalisering

In de grootformaat printindustrie zie je vaak nog veel manuele handelingen. Te veel volgens Wouter Mouton en vaak te vermijden. “Als zaakvoerder ben ik continu bezig met procesoptimalisering. Door de verschillende productieprocessen beter op elkaar af te stemmen, halen we niet alleen een hoger rendement, maar worden er ook minder fouten gemaakt. Een belangrijk element bij optimalisatie is automatisering. De hierdoor vrijgekomen tijd kan dan weer voor andere doeleinden gebruikt worden, zodat op het eind van de dag meer productie van de werkvloer komt en dat met hetzelfde personeelsbestand.”


Tweede machine was gewoon een must

3Motion had reeds een snij- en freestafel, maar het wisselen tussen frezen en snijden nam veel tijd in beslag. Handelingen die trouwens allemaal manueel dienden uitgevoerd te worden. Hierover zegt medezaakvoerder Gerd Mouton het volgende: “Door dat gebrek aan automatisering op die machine zaten we hier vaak met een bottleneck. Daarenboven rea – liseerden we ons dat bij een storing, de productie helemaal plat zou liggen. Een tweede machine, hoe sneller hoe beter, was dus gewoon een must. Ondanks de extra investeringskost, lag het voor de hand dat de nieuwe snijtafel een volautomatische machine zou worden.”


Automatisch inlezen van QR-code

Dat 3Motion uiteindelijk voor de Zünd G3 XL-3200 snij- en freesmachine koos heeft meerdere redenen volgens Wouter. “Zünd was de enige leverancier die in staat was om een meegeprinte QRcode, waarin alle jobinformatie vervat zit, automatisch in te lezen. Hierdoor kan de machine echt volledig onbemand functioneren. In de praktijk leggen we gewoon een stapel verschillende prints op de inlegtafel, en de Zünd doet de rest. Of er nu gesneden, gerild of gefreesd moet worden maakt totaal niet uit. De machine wisselt automatisch van tools, die trouwens voor elke opdracht telkens gekalibreerd worden, zodat het resultaat gegarandeerd goed is. Daarenboven is deze machine de snelste op de markt voor het verwerken van Re-board (honingraat karton) panelen. De Zünd kan Vcuts maken in verschillende hoeken, zodat de mogelijkheden quasi onbeperkt zijn.”


Tijdwinst door automatische in- en uitleg

Een tweede reden voor de keuze van 3Motion, was snelheid. Gerd legt uit: “Eenzelfde freesjob gaat op de Zünd vier maal sneller als op onze andere tafel. En dan heb ik het puur over de tijd die nodig is om te snijden/frezen. Reken daarbij nog de tijdwinst door de automatische in- en uitleg, en dan wordt het helemaal te gek. Nu gebruiken we de oude freestafel enkel nog om te frezen. Dat het wat langer duurt en de platen er met de hand op- en afgelegd worden, maakt niet uit, want ondertussen blijft de Zünd gewoon verder werken. Overdag doen we vooral flexibele jobs op de Zünd en ’s avonds leggen we de inleg helemaal vol met routineklussen. Het is gewoon kicken als je ’s ochtends in het atelier komt en al het snijwerk klaar ligt.” “Vroeger hadden we de handen vol met de afwerking,” besluit medezaakvoerster Femke Helon. “Vaak werd er ook gewoon doorgewerkt in het weekend om alles tijdig af te werken. Met de komst van de Zünd is dit niet meer nodig. Deze Zwitserse machine is gewoon het neusje van de zalm, de perfecte combinatie tussen snelheid, betrouwbaarheid en precisie. Een echte aanrader.”


Download het rapport