3Motion-zaakvoerster Femke Helon won de Womed Award 2020 en is daarmee onderneemster van het jaar! “Het is een echte opkikker voor mezelf én absoluut een bekroning voor ons hele team”, vertelt ze. Markant vzw, UNIZO en het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen zetten met de prijsuitreiking straffe vrouwelijke ondernemers waar ze horen: in de spotlights.


Gegroeid tot onderneemster van het jaar

Femke komt niet uit een ondernemersnest maar rolde er 10 jaar geleden toch in. Samen met haar man Wouter en schoonbroer Gerd staat ze aan het roer van het -nu 50-koppig- creatief printbedrijf. “Je kan op 10 jaar tijd ergens staan als je hard werkt en er je hart in legt. Daarvoor hoef je niet als kind van ondernemers geboren te zijn.” De jury viel vooral voor Femkes sterke groeiverhaal én omdat ze bij 3Motion inzet op innovatie, creativiteit, duurzaamheid én het menselijke aspect in het oog houdt.


Vrouwen inspireren

De Womed Award vindt ze een belangrijke uitreiking. “Het is goed dat er al heel veel vrouwelijke ondernemers zijn. Maar ik voel dat er nog een weg af te leggen is in sectoren met nog overwegend mannen in leidinggevende functies. De printwereld is er zo één van. Als onderneemster van het jaar hoop ik andere vrouwen te inspireren. “Want als ik het kan, waarom jij dan niet?”, glimlacht Femke.


De Womed-rollercoaster

Door de uitreiking won ze onder andere een Vlerick-opleiding en leert ze veel nieuwe mensen kennen. “Die op hun beurt al een hele weg hebben afgelegd en je begeleiden. De hele Womed Award-ervaring vond ik bij momenten overweldigend, maar ook heel leuk”, zegt onze leading lady. Tijdens de stemmingsronde van het publiek kwam de onzekerheid even bovendrijven, want je staat tegenover andere sterke kandidaten. Het voelde heel fijn om zoveel reacties en appreciatie vanuit verschillende hoeken te krijgen.”


Jongleren met gezinsleven

Hoe Femke als mama van 2 jonge kinderen alles combineert? “Ondernemen is topsport en daarom zet ik in op gezond leven, met een hele organisatie om alles vlot te laten verlopen. Ik zocht en vond gaandeweg handvaten die voor mij werken, en die ik nu graag verder wil delen. Omdat we zelf een jong gezin hebben weten we hoe belangrijk het is om bepaalde dingen -zoals maaltijden- al te kunnen regelen overdag. Daarom kunnen medewerkers maaltijden bestellen en laten leveren door een lokale organisatie.”


Gezond in je bedrijf

Maar het gaat verder dan dat. “We willen onze werknemers blijven triggeren en ondersteunen in een goede work-life balance”, legt de onderneemster van het jaar uit. “Als je meedenkt met hen maak je soms het verschil met kleine dingen. Werken in een omgeving die energie geeft stimuleert.” Femke bundelde haar tips over gezondheid en ondernemen in een boek, dat ze eind 2020 aan klanten en partners bezorgde als eindejaarsgeschenk.


2021, het jaar om het verschil te maken!

Naast de Womed Award, heeft 3Motion nog leuk nieuws dit jaar. Eind dit jaar verhuizen we naar een gloednieuw gebouw, dubbel zo groot als onze huidige locatie. Ruimte genoeg dus om onze ambitieuze groeiplannen verder te zetten en nog meer in te zetten op automatisatie en zelfs robotisatie. Een nieuwe stap in het innovatieve verhaal, uniek in de BENELUX. Ook wordt het nieuwe gebouw een plek waar we onze creativiteit de vrije loop kunnen laten en we nog meer op duurzaamheid in al zijn facetten kunnen inzetten. Niet alleen duurzame energie staat op de agenda, maar ook een duurzame aankleding van het gebouw en een duurzame productieflow behoren tot de aandachtspunten. Benieuwd naar het resultaat!